Breaking News
Loading...
13 Ağustos 2008 Çarşamba

İpsiz Recep (TRT 1)

09:04
TRT’DEN İPSİZ RECEP DİZİSİ

TRT Tarafından Milli Mücadele Kahramanı Rize’nin yetiştirdiği İpsiz RECEP’in Hayatı 13 Bölümden oluşan bir diziyle ekranlara getirilecektir.
İş bu proje TRT’nin en büyük projelerindendir. Bu sebeple Rize’nin ve Rize’linin Cumhuriyetin Kuruluşuna olan Katkılarını, Yiğitliğini, Mertliğini yansıtacaktır.

Bu diziye Valilik (İl Özel İdaresi) Hem maddi Hem de manevi katkı sağlayacaktır.

Valiliğimiz bünyesinde sponsor çalışmaları başlatılmıştır.Sponsor olmak isteyenlerin Valilik özel kalem müdürü Güler TOPUK ve Valilik Basın Danışmanı Muhammet KAN’a başvurmaları gerekmektedir.

Bu Projenin Yapımcısı Murat ASLANER ve Prodüktör Murat Kahraman ÖZALP 02. Haziran 2008 Günü Rize Valisi Kasım ESEN’i ziyaret ederek proje hakkında bilgi verdiler. Toplantıda Rize İl Genel Meclis Başkanı Rahmi METİN, İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim ÇELİK, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail HOCAOĞLU katıldı.

İPSİZ RECEP Filminin yapılması nedeni ise ,

Tarih boyunca sayısız savaşlar olmuştur. Sonuçta; Uluslar yenmiş ya da yenilmişlerdir

Ne ki; Hiçbir savaşın sonunda,yenilmiş bir halkın üzerine böylesine gidilmemiştir. Yaralı bir ceylanın üzerine atlayan aç kurtların,dişlerini şuursuzca yaraların üzerine geçirerek,paramparça etmesini insan duygusuna sahip hangi insan kabullenebilir ki?.. Ve işte, 1.Dünya Savaşı sonrası yenilmiş olan Osmanlı İmparatorluğunun üzerine böyle gidilmiştir. Yunanlılar ve İtilaf Devletlerinin yanı sıra,içeride bu topraklarda yaşayanların (sayıları az bile olsa) saldırıları bütün yurdu sarmış,imparatorluk paylaşılmış,bir Ulus yok olma aşamasının sınırına getirilmiştir.

Tarih boyunca sayısız savaşlar olmuştur.

Sonuçta; Uluslar yenmiş ya yenilmişlerdir.

Ne ki; Hiçbir savaşın sonunda,yenilmiş bir halkın böylesi bir mucizesi de görülmemiştir.

Yara berte içinde, aç ve yoksul,ayağa kalkacak mecali bile kalmayan bu halk,kendiliğinden ayağa kalkmış,vatanın kurtuluşu için varını-yoğunu,canını ortaya koymuştur. Mustafa Kemal, bu halk hareketinin başına geçerek arkadaşlarıyla birlikte tüm yurtta topyekün bir kurtuluş savaşı başlatmıştır.

Dünya tarihinde eşi görülmemiş ve bir daha görülmesi imkansız gibi görünen kurtuluş savaşı kahramanlarından biridir RECEP REİS.

Bilindiği gibi çeteler. düzenlerini soygun üzerine kurarlar. Devlet otoritesinin,adaletin zaafa uğradığı dönemlerde yoğun biçimde çıkarlar ortaya. RECEP REİS'te böylesi bir ortamda çete kurmuştur. Bu anlamda birçok çete bulunmaktaydı tüm yurtta. Yerli çetelerin yanı sıra bu ülkenin vatandaşı olan Rum ve Ermeni çeteleri de bulunuyordu.

Kurtuluş savaşı başlayınca.yerli çetelerin büyük bir kısmı,RECEP REİS gibi Kuvay-ı Milliye saflarında yerini alarak vatan için çarpışmaya başladılar. Bu ülkenin vatandaşı olan Ermeni ve Rum çetelerin büyük bir çoğunluğu ise Yunan ve İtilaf Devletleri ile iş birliği içine girerek bu vatanın parçalanması için çalıştılar. RECEP REİS çetesi,kurtuluş savaşında,Ermeni ve Rum çetelerle savaşmakla kalmamış, Yunanlılarla,İngilizlerle,Fransızlarla da savaşmıştır. Onun; Adapazarı,Kefken,Kandıra,Karasu,Kocaeli,Akçakoca ve Düzce'de,Kurtuluş Savaşı adına önemli işlerde imzası vardır.

Anadolu'ya silah ve cephane taşımış,bir çok kişiyi de deniz yoluyla Anadolu'ya götürmüş ya da göndermiştir.

Kurtuluş Savaşında,RECEP REİS çetesi gibi çetelerin payı çok önemlidir.

Okuma yazması olmayan,kendi çıkarı uğruna çetecilik yapan RECEP REİS'in, Mustafa Kemal,İsmet İnönü,Fevzi Çakmak,Kazım Karabekir.Refet Bele,Rauf Orbay,Muhittin Sarol gibi Kurtuluş Savaşı lider kadrosunun takdirlerini kazanabilecek kadar,Kurtuluş Savaşı kahramanı olma çizgisinde yaşananları göreceğiz bu dizi filmde.İnanıyoruz ki bu dizi film,Türk halkının beğenisini kazanacaktır.Bizim birbirimize daha hoşgörülü bakmamıza, birbirimizi sevmemize,saymamıza,geçmişimize ve geleceğimize inanarak sahip çıkmamıza katkı sağlayacaktır.

0 yorum:

 
Toggle Footer